10 namirnica koje nikako ne biste trebali podgrijavati

Kada se hrana podgrijava u mikrovalnoj pećnici, neke namirnice gube svoju hranjivu vrijednost. No, neka hrana može biti otrovna ako se podgrijava u mikrovalnoj pećnici. Ove namirnice ne biste nikada trebali podgrijavati.

Krumpir

Krumpir gubi hranjivu vrijednost ako se podgrije. Čak ako ih ostavite da se odmaraju na sobnoj temperaturi, krumpiri mogu postati toksični i uzrokovati mučninu ili bolest, pa čak i trovanje hranom.

Riža

Način na koji skladištite rižu može izazvati problem. Sirova riža sadrži spore koje se pretvaraju u bakterije koje mogu preživjeti čak i nakon što se riža skuha. Kad kuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi, spore se mogu razmnožiti i proizvesti toksine koji mogu uzrokovati proljev i povraćanje.

Jaja

Podgrijavanje jaja na visokoj temperaturi može ih učiniti toksičnim što može uzrokovati probavne probleme.

Piletina

Piletina je izuzetno bogata proteinima, na koje podgrijavanje negativno utječe. To može uzrokovati probavne smetnje. Ako želite podgrijati piletinu, to trebate raditi na niskoj temperaturu. Bolja opcija je hladnu piletinu staviti u salatu ili sendvič.

Špinat

Kao i ostalo zeleno lisnato povrće, špinat je bogat nitratima i željezom. Kad se ponovno zagriju, ti se nitrati mogu pretvoriti u nitrite i druge poznate kancerogene tvari koje mogu uzrokovati rak u živom tkivu.

Ulja

Ulje grožđa, orahovo ulje, ulje avokada, lješnjakovo ulje i laneno ulje ne biste trebali podgrijavati. Dakle, ove vrste ulja ne biste trebali koristiti za kuhanje, prženje i pečenje. Umjesto toga, njima možete posipati gotovo jelo na kraju kuhanja kako biste poboljšali okus.

Repa

Repa također sadrži nitrate koji, ako se podgriju, mogu postati toksični.

Gljive

Gljive su bogate proteinima. Trebali bi ih konzumirati isti dan kad su kuhani. Podgrijavanjem se mijenja njihova struktura, što može biti štetno za tijelo. Ako jedete podgrijane gljive, možete imati probavne i srčane probleme.

Cikla

Cikla je poput špinata. Sadrži veliku količinu nitrata koji mogu uzrokovati probleme ako se podgriju.

Celer

Celer ima visok udio nitrata, stoga može postati toksičan ako ga podgrijete. Nitrat se nakon zagrijavanja pretvara u nitrite. Kada previše nitrita uđe u tijelo, to povećava rizik od methemoglobinemije. To je stanje u kojem nitriti u vašoj krvi stupaju u interakciju s hemoglobinom i željezom, čineći ih nesposobnima za prijenos kisika u vaše žive stanice.

 

Izvor: N1 / Times of India

Foto: Pixabay

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.