6 predmeta koje nikako ne bi trebalo prati u perilici za suđe

Perilica posuđa može vam uštedjeti vrijeme i olakšati proces pranja posuđa, no neke stvari nikada ne biste trebali prati u perilici. Evo o kojim je predmetima riječ.

Kuhinjski noževi

Kuhinjske noževe najbolje je prati ručno vrućom vodom i tekućinom za posuđe. Tako će noževi ostati oštri, osobito je tekućina ili tablete za perilicu posuđa mogu učiniti noževe tupima. Nadalje, vruća voda u perilici može oštetiti i drške noževa.

Određeni predmeti od plastike

Neke plastične posude mogu se prati u perilici, ali za neke je ta temperatura previsoka. Prije stavlja plastične posude u perilicu, provjerite etiku kako bi znali koji je preporučeni način pranja. Ako plastično posuđe na etiketi ima navedeno da se može prati u perilicu, onda je slobodno tako i perite. No, ako te oznake nema, zdjelu operite ručno.

Neprianjajuće posuđe

Neprianjajuće posuđe obično je presvučeno posebnim materijalom, a najčešće je to teflon. Takvo posuđe ne može podnijeti vrućinu u perilici pa je najbolje prati ovakvo posuđe ručno koristeći tekućinu za posuđe.

Kristalno posuđe

Perilica posuđa može oštetiti boju na porculanskom ili kristalnom posuđu. Da biste zaštitili svoj fini porculan i kristal, izbjegavajte ih izlagati vrućoj vodi. Umjesto toga, operite ih toplom vodom, blagim sapunom i octom te ih pažljivo osušite krpom koja ne ostavlja dlačice.

Bakreno i aluminijsko posuđe

Perilica posuđa može uzrokovati promjenu boje na bakrenom posuđu pa biste ga trebali prati u toploj vodi koristeći tekućinu za posuđe. Aluminijski posuđe, kada je izloženo vrućoj vodi i visokoj temperaturi perilice posuđa, prilično će brzo izblijedjeti i oksidirati. Aluminijsko posuđe radije namočite u vodi u koju ste stavili tekućinu za posuđe.

Drveno posuđe, uključujući i daske za rezanje

Drveno posuđe, uključujući daske za rezanje, drvene žlice ili bilo što drugo s drvenom ručkom, nikada ne biste trebali prati u perilici posuđa. Visoka temperatura u perilici može iskriviti drvene predmete ili može uzrokovati pucanje.

Očistite drvene daske za rezanje odmah nakon svake uporabe vrućom vodom i tekućinom za posuđe. Za dezinfekciju daske za rezanje možete koristiti bijeli ocat.

 

Izvor: RealSimple

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.