7 biljaka koje uspješno tjeraju komarce

Ako ne želite koristiti neke kemikalije kako bi se riješili komaraca, možete posaditi neke biljke koje će vam u tome pomoći. Evo koje biljke možete držati u domu, a koje komarci ne podnose.

Lavanda

Insekti ne napadaju ovu biljku zahvaljujući esencijalnim uljima koji se nalaze u lišću biljke. Lavanda je izuzetno otporna biljka, otporna na sušu, a potrebno joj je puno sunca.

Neven

Neven je cvijet koji se lako uzgaja, a ispušta miris koji je komarcima odbojan. Možete ih posaditi u lonac ili na ulazu u dom kako bi ste se riješili insekata. Neveni učinkovito tjeraju komarce, ali i razne druge insekte.

Limunska trava

Ova biljka ima izuzetan miris i čest je sastojak brojnih proizvoda protiv komaraca. Limunsku travu lako je uzgajati. Ne podnosi mraz, ali u toplijoj klimi je možete posaditi tamo gdje će imati dovoljno sunca. Ova biljka učinkovito tjera komarce.

Ružmarin

Ružmarin će otjerati i komarce i moljce i mušice. Ova biljka najbolje uspijeva u toploj i suhoj klimi. Osim što učinkovito odbija insekte, ova biljka je i odlična kao začin pa je možete koristiti tijekom kuhanja.

Bosiljak

Bosiljak je također začinska biljka, ali može vam pomoći i da se riješite komaraca zahvaljujući mirisu u lišću. Ova biljka treba puno vlage i puno sunca.

Menta

Menta učinkovito tjera i mušice i komarce zahvaljujući svom mirisu. Što je aroma izraženija, to će uspješnije odbijati insekte. Uz to, lišće ove biljke možete koristiti i da napravite čaj. Lišće mente možete osušiti i staviti u dom kao prirodnu metodu suzbijanja štetočina.

Kadulja

Ne samo da od ove biljke možete raditi čaj, nego vam može poslužiti i u borbi protiv komaraca. Kada ste vani, zapalite kadulju, a njezin zemljani miris otjerat će kukce, piše Garden design. Kadulju također možete sušiti i koristiti za spravljanje domaćih sprejeva protiv buba.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.