VELIKA ANKETA: Neizvjesna bitka za Šibenik!

Čini se da će ovi izbori za grad Šibenik biti znatno napetiji nego prošli put.

Podsjećamo na rezultate zadnjih lokalnih izbora održanih 2017. gdje je Željko Burić (HDZ) imao 48.39%, Josip Živković 15.90% (SDP) i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) 8,17%.

Kao će biti 2021. vidjet ćemo za malo više od mjesec dana, a do onda neizvjesnost možemo barem djelomično otkloniti anketama. Stoga donosimo istraživanje specijaliziranog portala Moja-anketa.com koje prenosimo u cijelosti:

Specijalizirani portal za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com proveo je istraživanje na području grada Šibenika na uzorku od 310 glasova s tog područja, koristeći ponderirani prosjek za čitav grad.

Prema tom istraživanju, s 37.1% glasova potencijalnih birača, vodi kandidat HDZ-a aktualni gradonačelnik Željko Burić, a slijedi ga s 25.8% glasova kandidat SDP-a Toči Restović, dok je na trećem mjestu sa 14.1% saborski zastupnik Hrvoje Zekanović kandidat Hrvatskih suverenista, NHR-a, HKS-a, Hrasta-a.

Jedini prag još prelazi Ivo Glavaš (NSLP) sa 5.2% glasova

Ostali su daleko iza: Petar Baranović 2.6% (Reformisti), Davor Živković (HSS) 2.6%, Mario Kovač 1.9% (DP, Most). Zanimljivo je da je iznimno velik broj onih koji se još nisu odlučili ili ne bi glasovali za niti jednog kandidata od navedenih a to je 10.7%

Ono što je zanimljivo da je u odnosu na protekle izbore puno manja prednost kandidata HDZ-a, Željka Burića nad glavnim konkurentima Restovićem i Zekanovićem. Kako će se stvari odvijati vidjet ćemo uskoro.

Željko Burić iako je stekao uvjete za starosnu mirovinu očito juriša na još jedan mandat, hoće li ga dvojica protukandidata iznimno jasnog svjetonazora, Restović lijevog i Zekanović desnog možda moći ugroziti tek ćemo vidjeti. U drugom krugu do sad nikad nismo vidjeli dva kandidata stranaka od centra na desno, jer su u drugom krugu uvijek bili HDZ i SDP. Hoće li se možda ovaj put dogoditi da Zekanović ugrozi Restovića na drugoj poziciji, a onda u drugom krugu napadne Burića?

Što bi bilo da se u drugom krugu sučele Burić i Restović, a što da to budu Burić i Zekanović?

Ostali kandidati očito ne stoje baš najbolje, Ivo Glavaš nije prepoznat kao kandidat NLSP s obzirom da je do jučer bio u Mostu, za Baranovića je čudno da nakon lošeg rezultata od prije četiri godine još ima volje za kandidiranje, Živković iako osebujan kandidat nema neki politički kredibilitet te Mario Kovač koji bez obzira na podršku dvije stranke s obzirom da je desetljećima apstinirao od politike ne može pobjeći od svoje političke prošlosti, ministarske fotelje u Račanovoj Vladi i staža u Savezu komunista koji mu je kao i Buriću prethodio članstvu u HSLS-u.

Rezultati istraživanja:

Željko Burić 37.1%

Tonči Restović 25.8%

Hrvoje Zekanović 14.1%

Ivo Glavaš 5.2%

Petar Baranović 2.6%

Davor Živković 2.6%

Mario Kovač 1.9%

Neodlučni/nitko 10.7%

Istraživanje je rađeno na uzorku od 310 glasova korisnika facebooka i instagrama na području grada Šibenika u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 02. – 07. travnja, a naša procjena mogućnosti pogreške je +/- 4,99%.

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.