Burić strepi od drugog kruga sa Zekanovićem

Ulazimo u samo finale lokalnih izbora, a bitka za Šibenik postaje iznimno uzbudljiva.

Prošli lokalni izbori nisu bili tako uzbudljivi s obzirom da je aktualni gradonačelnik Burić uvjerljivo pobijedio u prvom i drugom krugu za gradonačelnika. Za one koji su zaboravili na zadnjim lokalnim izborima koji su održani 2017. Željko Burić (HDZ) imao je 48.39%, Josip Živković (SDP)  15.90% i Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) 8,17%.

Od onda su se ipak neke stvari promijenile, naime 2017. godine Zekanović je tek došao na nacionalnu političku scenu, a od onda se profilirao u jednog od najistaknutijih političara konzervativnog suverenističkog političkog diskursa. Pokazao je da je spreman na nevjerojatne akcije poput svog odlaska u Marakeš gdje je pokušao ukazati na problem nelegalnih migracija. U Šibeniku se odavno istaknuo kao izniman lokal patriot i jedan o pokretača inicijativa za zaštitu kulturno-povijesne baštine Šibenika. Čak mu i politički neistomišljenici priznaju da je najaktivniji šibenski zastupnik ikad, zapravo svi ostali su gotovo pali u zaborav s obzirom na golem Zekanovićev politički angažman.

SDP-u Šibeniku nastupa s licem koje i nije toliko novo, ali je po prvi put u ulozi SDP-ovog lidera, Tončijem Restovićem. Restović je u kampanju ušao relativno rano dok je Burić još spavao. Međutim kako se bliži dan izbora nekako izgleda da gubi korak. Možda je to samo privid jer nije više jedini u kampanji kao što je bio na početku. U svakom slučaju SDP kao i HDZ ima stabilno glasačko tijelo, te SDP u Šibeniku uvijek može očekivati barem 15% glasova pa čak i onda ako ništa ne radi ili sa lošim kandidatom. Restović je mora mu se priznati pravi lijevi, liberalni političar, a to je demonstrirao nekoliko puta kada je u Šibeniku ugošćavao goste poput Rade Borić. Vidi se da ima i veliku podršku vrha stranke koja ga očito dosta financijski pomaže u kampanji, a i sam predsjednik SDP-a Grbin nekoliko puta je posjetio Restovića u Šibeniku.

Kandidat HDZ-a Burić je tipičan predstavnik Plenkovićevog HDZ-a koji se nikad nije svjetonazorski deklarirao nego ta pitanja vješto izbjegava. S obzirom da je HDZ u Šibeniku na vlasti već desetljećima s kraćim prekidima, uspio je premrežiti sve institucije sa svojim kadrovima te ih kroz poslove i sinekure čvrsto vezati uz HDZ. Današnji šibenski HDZ ne predstavlja definitivno stranku desnice, nego s obzirom na menadžment spada u čisti centar. Snaga HDZ-a uvijek leži percepciji pogotovo starijih glasača da je HDZ jedina brana od stvarne ili fiktivne opasnosti od neoliberalne ljevice ili „komunista“ pa se zbog te „opasnosti“ treba glasovati za njih. To je naravno apsurdno pogotovo u kontekstu Šibenika s obzirom Burićevo članstvo u stranci protiv koje se danas mobilizira HDZ. Burić je u ovu kampanju ušao mudro, nikad direktno ne kontirajući protukandidatima.

Kako god bilo prema svim istraživanjima drugi krug je neizbježan i nije upitno da će Burić u prvom krugu napraviti najbolji rezultat, samo pitanje je s kim će se sučeliti u drugom krugu?

Ako bi se Burić sučelio s  Restovićem za očekivati da se ponovi scenarij prošlih lokalnih izbora kada je Burić uvjerljivo pobijedio kandidata SDP-a Živkovića s rezultatom 69.78% – 27.06%. (Nevažeći 3.16%). Međutim ako bi u drugi krug ušao Zekanović o čemu se puno šuška, tada bi situacija za Burića bila značajno kompliciranija. Naime, tada HDZ-više ne može računati na glasove onih koji glasuju za HDZ isključivo da ne bi pobijedio SDP nego ti glasači mogu opušteno zaokružiti jednostavno onoga tko im je svjetonazorski bliži. Je li to Burić kao političar čistog centra s pogledom ulijevo ili Zekanović kao političar od centra prema desno vidjet ćemo ako se sučele u drugom krugu. U svakom slučaju Buriću znatno više odgovara Restović te će mirno spavati ako se s njim sretne u dvoboju. Zekanoviću je ovo svakako sjajna prilika da osim zavidne karijere u Zagrebu pokuša napraviti nešto slično i u svom zavičaju.

Strpimo se još koji dan.

 

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.