youtube

Između Beograda i Prištine neodrživo, a za odnose s Hrvatskom EU ne pita

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je u srijedu da Bruxelles očekuje konstruktivni nastavak razgovora jer ga smatra ključnim za napredak obje strane na europskom putu, te da je zato sadašnji status quo obostrano neodrživ.

Države članice EU-a očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj vjeri, rekao je Lajčak na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Lajčak je u Beograd doputovao nakon dvodnevnih razgovora u Prištini odakle je u Bruxelles poslao poruku o postignutoj suglasnosti s albanskim čelnicima da je dijalog od ključne važnosti za europske težnje Kosova i Srbije, a to je ponovio i u Beogradu.

Naglasivši kako Bruxelles nema interesa za održavanje sadašnjeg stanja, istaknuo je spremnost EU-a da pridonese napretku ukoliko su obje strane na to spremne, a očekuje se da se ispune obveze iz sporazuma iz travnja 2013., postignutog pod pokroviteljstvom Unije. 


Vučić je, podsjetivši da je Srbija sve svoje obveze iz tog sporazuma ispunila, istaknuo neupitnu spremnost Beograda za nastavak dijaloga koji bi vodio kompromisu i rješenju. 


– Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora, rekao je Vučić.

Istaknuo je kak je uvjeren da je važnije napraviti kompromis kojim će jednako zadovoljne ili jednako nezadovoljne biti obje strane, nego da se ishitrenim razgovorima dođe do katastrofe. 

Vučić je ponovio da ustrajan stav Prištine o uzajamnom priznanju ne može biti rješenje jer Srbiji nije potrebno ničije priznanje.

Srbija se, po njegovim riječima, “ne može čekićem u glavu natjerati da prizna Kosovo.” 

više na: https://vijesti.hrt.hr/eu/lajcak-status-quo-izmedu-beograda-i-pristine-neodrziv-959206

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.