Na tvrđave jedino s novčanikom

Današnji svjetski trend je da se od građana naplaćuje sve što se može naplaćivati, a taj trend nije mimoišao ni Šibenik. Da je netko Šibenčanima prije 15 godina rekao da će morati plaćati mjesečnu kartu kako bi parkirali svoj automobil ispred svoje kuće, ne bi vjerovali. Naplaćivanje parkinga se može djelomično opravdati rješavanjem problema nepropisno parkiranih automobila, međutim što je s šibenskim tvrđavama?

Stanovnici Krešimirovog grada su jedva dočekali obnovu svojih tvrđava nakon stoljeća zapuštenosti i svatko dobronamjeran će reći da se radi o dobrim projektima. Mana svakako ima ali obnova je uspjela.

Međutim. zaduženi za upravljanje tvrđavama očito nemaju pojma da su donji dio tvrđave sv. Ana (danas je zovemo ispravno sv. Mihovil) i tvrđava Barone/Šubićevac bili slobodni za posjet stanovnicima Šibenika. Ravnateljica Javne ustanove Gorana Bačelić rodom iz Splita možda ne zna za nekadašnju navadu Šibenčana da šećući preko Tanaje dođu na tvrđavu, sjednu na zid i svaki put zadivljeni promatraju svoj grad. Ali to pretpostavljamo trebaju znati Burić, Mileta i Rakić, koji su valjda koji put navratili na tvrđave prije njihovog uređenja. Opravdanje menadžmenta tvrđave i gradske uprave uvijek je isto, učlani se u Klub prijatelja tvrđave pa za 70 kuna godišnje možeš ići koliko hoćeš, čak možeš u svojoj pratnji možeš besplatno povesti i dijete mlađe od 16 godina.

Glavni argument odgovornih za naplatu karata je “pa imaš valjda 70 kuna”! Možda će nekome uskoro pasti na pamet da se naplaćuje šetnja Kalelargom ili Poljanom za samo 10 kuna po điru.

Javne gradske površine su JAVNE, a kad se počne naplaćivati ulaz ili korištenje postaju gube taj status. Kako god bilo stanovnici Krešimirovog grada polako ali sigurno gube interes za tvrđave jer je početni entuzijazam za učlanjenje u Klub prijatelja tvrđave značajno opao bez obzira na marketing Javne ustanove Tvrđave kulture. Šibenska dica više ne sjede na zidiću i ne gledaju grad, ne zbog toga što nemaju 70 kuna, nego zbog toga što ne znaju di je mater stavila iskaznicu.

Dok Javna ustanova pokušava napuniti proračun kroz članstvo u Klubu, kafić na tvrđavi Barone zjapi prazan, ali to je za neku drugu priču….

Cijena od 1.3. – 31.10.

 TVRĐAVA SV. MIHOVILATVRĐAVA BARONEOBJEDINJENA ULAZNICA
Odrasli60 kn40 kn70 kn
Djeca (7-18 god) / studenti40 kn25 kn45 kn
Obiteljska ulaznica*140 kn90 kn160 kn

Cijena od 1.11. – 29.2.

 TVRĐAVA SV. MIHOVILATVRĐAVA BARONEOBJEDINJENA ULAZNICA
Odrasli30 kn20 kn35 kn
Djeca (7-18 god) / studenti20 kn15 kn25 kn
Obiteljska ulaznica*70 kn45 kn80 kn

više o cijenama

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.