šibenska stvarnost

Nije bajka, ovo je Šibenik!

Svi oni koji ne šetaju često do Doca itekako imaju razloga za posjet ovom dijelu grada od kad je uređena fasada novog hotela “Armerun”. Između Hotela i restorana “Bronzin” koji se nalazi na mjestu nekadašnje peškarije i prije se nalazila Buta Harolda Bilinića međutim od nedavno je zasjala u novom ruhu. Prije je ova buta bila mjesto gdje su se nažalost odlazilo samo ako se popilo koje pivo više, pa se tražio mračan kutak za olakšavanje, ali danas je ovo jedan od najljepših detalja u povijesnoj gradskoj jezgri Šibenika.

Harold Bilinić po kome je buta dobila ime je hrvatski arhitekt rođen u Splitu, 7. VIII. 1894., a preminuo je u Zagrebu, 13. X. 1984. Studij arhitekture završio u Firenci 1922., djelovao u Zagrebu i Splitu. Na temelju zamisli I. Meštrovića projektirao Dom hrvatskih likovnih umjetnika, urbanističko rješenje za Strossmayerov spomenik u Zagrebu te palaču Meštrović u Splitu. Sudjelovao u obnovi splitskoga kašteleta, Meštrovićeva mauzoleja u Otavicama te prostora pred šibenskom katedralom, a s L. Horvatom projektirao palaču Banac u Dubrovniku. Njegov urbanistički projekt regulacije Kaptola i Trga bana J. Jelačića u Zagrebu nije ostvaren. Nastojao je ujediniti tradicionalnu i suvremenu arhitekturu, izražavajući sklonost tradiciji upotrebom dalmatinskoga kamena.

Bilinić je zadužio Šibenik kroz obnovu Gradske vijećnice, izgradnju zavojitog stepeništa na trgu ispred katedrale, regulaciju trga Medulić i formiranje niza manjih zelenih poteza unutar kamene strukture.

Šibenik mu se odužio ovim sjajnim detaljem!

 

 

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.