Ovu jednostavnu vježbu smatraju najboljim kardio treningom koji se može napraviti

Jedna od najjednostavnijih i najefikasnijih vježbi pomoću koje možete poboljšati kondiciju i izgubiti neželjene kilograme je preskakanje užeta. Uz pravilno izvođenje i adekvatan odabir opreme možete poboljšati kako fizičko tako i mentalno zdravlje.

Osim činjenice da ovu vježbu možete raditi bilo gdje, ona nudi i nebrojene zdravstvene prednosti. Osim što pomaže u poboljšanju brzine, koordinacije i okretnosti, “to je najbolji kardio trening koji možete napraviti”, prenosi Washington Post.

Također, još jedna prednost koju donosi preskakanje užeta je činjenica da doprinosi gustoći kostiju i sprečava osteoporozu. Potezi zahtijevaju koncentraciju zbog čega se smatra i “pokretnom meditacijom” te pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Ljubitelji ovog treninga kažu da je rizik od povreda manji nego kod trčanja.

Kada je u pitanju sam trening, početnici bi se prije svega trebali fokusirati na razvoj koordinacije i izdržljivosti kako bi skakali pet do 10 minuta bez spoticanja. U pravilu treba započeti sa serijama koje nisu duže od 10 minuta.

Fitness treneri preporučuju preskakanje dva do tri puta tjedno u početku i povećavanje trajanja treninga za najviše 10 posto svakih sedam do 15 dana. Vaši prvi treninzi mogli bi biti jednostavni poput postavljanja štoperice na pet minuta pa naizmjence 20 sekundi skakanja i 20 sekundi odmora.

Kako vaše vještine napreduju, možete eksperimentirati sa skakanjem na samo jednoj nozi ili jednostavnim tapkanjem. Ostali potezi koje možete isprobati, uključuju bočne skokove, skokove unazad i križane pokrete.

Treneri ističu da je od izuzetne važnosti započeti laganim intenzitetom kako bi se izbjegle povrede.

Također, prilikom izvođenja bitno je da nadlaktice budu “zalijepljene” za grudni koš, savijajući laktove na oko 45 stupnjeva i dopuštajući da veći dio pokreta dolazi iz zglobova. Stručnjaci predlažu skakanje najviše centimetar od tla.

Još jedan bitan faktor je odabir tenisica. Kako bi mogućnost povreda smanjili na minimum, bitno je pronaći i optimalnu ravnu i čvrstu površinu – ali ne previše tvrdu.

Treneri upozoravaju da uvijek izbjegavate travu kao podlogu jer ona pruža dodatni otpor konopcu. Ako nemate pristup dobroj podlozi, stručnjaci predlažu kupovinu prostirke zajedno s užetom. Lagana je, lako se prenosi, a može se postaviti na bilo koju ravnu površinu.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.