Pogledajte istaknute filmove iz svakog razdoblja hrvatske kinematografije

Hrvatsko filmsko stvaralaštvo počelo se razvijati nedugo nakon prikazivanja prvog filma braće Lumière u Parizu. Do danas, snimljeno je na desetke vrhunskih filmova, a mi vam donosimo istaknute dugometražne igrane filmove iz svakog razdoblja hrvatske kinematografije.

Prema Hrvatskom filmskom savezu, dok je Hrvatska bila u sastavu Astro-Ugarske monarhije, prvo hrvatsko filmsko poduzeće Croatia film počinje proizvodnju filmova te je 28. kolovoza u zagrebačkom kinu Metropol prikazan prvi hrvatski film Brcko u Zagrebu. Nažalost, film nije sačuvan, kao ni mnogi nastali tijekom oba svjetska rata.

Razdoblja hrvatske kinematografije:

1. Socrealizam

Lisinski (1944.) Oktavijana Miletića je prvi hrvatski zvučni dugometražni igrani film o istoimenom hrvatskom skladatelju iz sredine 19. stoljeća.

2. Klasični stil

H8 (1958.) Nikole Tanhofera temelji se na istinitoj priči o prometnoj nesreći koja se dogodila na relaciji Beograd – Zagreb 1957. godine. Nesreću je skrivio nepoznati vozač koji je pobjegao s mjesta zločina bez osvrtanja, a jedini poznati podatak o počinitelju su početni znakovi automobilskih tablica H-8. Film je iste godine osvojio Veliku zlatnu Arenu za najbolji film.

H8 je definitivno svevremenski film, topla preporuka!

3. Neorealizam

Znakovit film iz tog vremena je Cesta duga godinu dana (1958.) gostujućega talijanskog redatelja Giuseppea de Santisa, nominiran među pet filmova na stranom jeziku za nagradu Oscar. Riječ je o drami u kojoj mještani nerazvijenog područja uzimaju stvari u svoje ruke te godinu dana grade cestovni put.

4. Kasni klasični stil

Drama Branka Bauera Licem u lice (1963.) priča je o skupini radnika koja se odupire korumpiranom poslodavcu. Ovo je prvi domaći film koji potiče socijalno-kritički pristup političkog sustava tadašnje Jugoslavije.

Drugi dio ovog filma nalazi se na Licem u lice (1963) II dio.

5. Modernizam

Među najpoznatijim dostupnim filmovima ovoga stila su Breza (1967.), Imam dvije mame i dva tate (1968.), Tko pjeva zlo ne misli (1970.), a mi bismo preporučili Događaj (1969.) autora Vatroslava Mimice. Glavni likovi ove drame su djed i unuk koji odlaze na sajam prodati konja, a dvojica razbojnika odluči ih orobiti.

6. Kasni modernizam

Iz ovog doba izdvojili bismo Seljačku bunu (1975.) i Glembajeve (1988.), te preporučili gledanje drame Fadila Hadžića Novinar (1979.).

Riječ je o stresnom životu novinara u bivšoj Jugoslaviji.

7. Post modernizam

Iz ovog razdoblja donosimo film Vila orhideja (1988.) te U raljama života (1984.) Rajka Grlića.

U raljama života je komedija o dvije moderne žene koje se očajno trude naći muškarca iz snova.

8. Noviji hrvatski film

U suvremenom hrvatskog stvaralaštvu pronaći ćemo brojne kvalitetne filmove. Izdvojili bismo: Oprosti za kung fu (2005.), Metastaze (2009.) i Broj 55 (2014.). Definitivno preporučujemo gledanje prvenca Arsena Antona Ostojića – Ta divna splitska noć (2005.).

Radi se o glazbenoj drami koja prati tri radnje uoči Nove godine te se u filmu pojavljuje i poznati hrvatski glazbenik, Dino Dvornik. Film je osvojio Nagradu Fassbinder.

Nastavak filma je na Ta divna splitska noć 2.

9. Dječji film

Ako radije želite uživati u filmskoj umjetnosti s najmlađim ukućanima, dostupni su filmovi Mate Lovraka: Družba Pere Kvržice (1970.) i Vlak u snijegu (1976.)

 

Foto: Pexels

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.