Što je rižina voda za kosu i koje dobrobiti njena primjena donosi?

Jedan od najnovijih trendova, ali ne i tako novih tehnika za uljepšavanje je rižina voda za kosu.

Žene u Aziji, a posebno Japanu, ovaj tretman za kosu koriste već stoljećima kao prirodni proizvod za bolje zdravlje kose. Kao i brojni drugi tretmani, i rižina voda za kosu došla je kao trend i u naše krajeve.

Rižina voda za kosu jest voda u kojoj je odstajala riža te postoje različiti recepti pomoću kojih se priprema. Riječ je o vodi bogatoj ugljikohidratima za koje se vjeruje da mogu pomoći da kosa bude nježna, njegovana i bez oštećenja koje je imala ranije.

No, kakvo je djelovanje rižine vode za kosu i može li zaista pomoći?

Što je rižina voda za kosu?

Rižina voda za kosu je upravo ono što joj ime govori – voda koja je ostala nakon ispiranja riže. Obično se u pripremi riže za konzumiranje u nekom koraku ona treba isprati, prije ili nakon kuhanja. U toj vodi tada, vjeruje se, ostaju brojni nutrijenti, ugljikohidrati i škrob. Umjesto bacanja ove vode, ona se može iskoristiti za bolje zdravlje kose i tjemena. Neki stručnjaci navode da pomaže samo kod tjemena, neki da samo kod kose dok većina navodi kako može imati dobrobiti za jedno i drugo.

Povijest korištenja ovog tretmana seže u Japan kada su rižinu vodu koristile žene višeg staleža kojima je upravo to pomagalo da održavaju svoju kosu dugom i sjajnom. Riža se u njihovoj kulturi koristi i u prehrani. Upravo prilikom izrade riže za hranu se može koristiti njena voda.

Dobrobiti rižine vode za kosu

Rižina voda bogata je vitaminima, aminokiselinama i mineralima poput cinka, magnezija, vitamina B i C te antioksidansima. Ovi sastojci mogu povoljno utjecati na kožu tjemena te poticati stvaranje zdravog okruženja i rasta jake, čvrste i zdrave kose. Antioksidansi u rižinoj vodi za kosu mogu pomoći u popravku oštećenih stanica te njeguju folikulu dlake. Sve to potpomaže bolji rast kose.

Ovo su neke od dobrobiti rižine vode za kosu:

– ojačava folikulu dlake i poboljšava rast kose
– ojačava kosu
– pomaže u zdravlju vlasišta
– smanjuje iritacije
– potiče sjaj kose
– olakšava raščešljavanje
– potencijalno pomaže u bržem rastu kose

Visoka razina škroba u rižinoj vodi za kosu može imati pozitivan učinak na osnaživanje folikule dlake na području tjemena, ali i kroz cijelu kosu. Djeluje slično kao i proteini te tako ojačava dlaku.

Po pitanju iritacija, rižina voda za kosu može smanjiti iritacije jer pomaže u regeneriranju oštećene kože. Istraživanja pokazuju kako škrob iz rižine vode pomaže poboljšati oštećenu kožu kod osoba koje su doživjele iritaciju nakon upotrebe natrijevog sulfata te kod osoba koje pate od dermatitisa.

Ova tekućina pomaže i kod fizičkog izgleda kose te tako može utjecati na pojačavanje sjaja jer potiče hidrataciju kose. Također, smanjuje vidljivost ispucanih vrhova, no ne popravlja magično ispucale vrhove. Međutim, može pomoći u lakšem raščešljavanju kose što dugoročno može utjecati na stvaranje manjeg broja ispucalih vrhova i manje pucanja kose. Rižina voda za kosu mogla bi utjecati na poboljšavanje elastičnosti i jačanje dlake, točnije, davati slične rezultate kao regenerirajuće maske za kosu.

Rižina voda za rast kose se pokazala kao dobra opcija, a razlog je njen pozitivan utjecaj na kožu tjemena. Zbog ranije spomenutih antioksidansa, rižina voda pomaže u popravljanju oštećenja te tako stvara idealnu podlogu za rast nove i jake dlake. Uzrok tome je što djeluje na folikule koje su glavne i odgovorne za rast kvalitetne i jake kose. Također potiče manje pucanje kose što utječe na stvaranje duge i sjajne kose. Ne postoje znanstveni podaci koji bi mogli pokazati utječe li rižina voda na ćelavost i gubitak kose.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.