Šveđani otkrivaju tajnu pripreme najkremastije i najsočnije zobene kaše

Zobena kaša mnogima je omiljeni izbor za prvi obrok u danu, zasitna je, lako ju je pripremiti i nije skupa. Međutim, može imati i nekako bezličan okus i neprivlačnu teksturu, pa će neki zbog toga odustati od njezine konzumacije.

No Šveđani znaju tajnu pripreme najukusnije, najkremastije i najsočnije zobene kaše koju ćete ikada probati. Pri tome koriste sasvim običnu zob, dodaci su klasični (poput cimeta i smeđeg šećera), a ni sam način pripreme nije poseban, jednostavno je pripremljena na štednjaku.

Tajna je u tome što Šveđani svoju zobenu kašu rade od kombinacije valjanih zrna i onih u prahu. Svilenkasta, sočna tekstura kaše nastaje zahvaljujući dodatnom škrobu koji ima zob u prahu. Takva zobena kaša u Švedskoj se može kupiti gotova, no ako to niste u mogućnosti, možete je pripremiti sami, i to vrlo lako. Za pripremu će vam trebati valjana zob (bilo koja zob koja se brzo kuha bit će dobra), blender, lonac i dodaci po želji.

Priprema:

Stavite 80 grama zobi u blender ili procesor hrane i blendajte dok ne nastane fini prah. Stavite prah u malu zip vrećicu ili zatvoreni spremnik.

Sljedeći put kada budete radili zobenu kašu kuhajte zob prema uputama, ali četvrtinu obične zobi zamijenite s tom u prahu (dakle, umjesto 80 grama zobi koristit ćete omjer od 3/4 klasične zobi i 1/4 zobi u prahu).

Dodajte istu količinu vode kao što biste i inače (obično je to dvostruko veća količina od žitarica, ali preporuka je da počnete s malo manjom količinom i po potrebi dodajete još vode). Priprema najkremastije i najsočnije zobene kaše traje oko pet minuta, a za još više okusa obogatite je klasičnim dodacima (sjemenke, voće, orašasto voće i med uvijek su odličan izbor).

Savjet: Ako vam se blendanje zobi čini kao previše posla, možete kupiti zobeno brašno i umutiti ga u kipuću zobenu kašu. Okus će biti isti, ali važno je umutiti brašno u kašu kako ne bi nastale grudice.

 

Izvor: Zadovoljna

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.