Tjedna analiza prometa – 30 prometnih nesreća i 408 prometnih prekršaja

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 12. do 18. srpnja 2021.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 30 prometnih nesreća, od kojih 12 u kojoj je 5 osoba teže i 12 lakše ozlijeđeno i 18 s materijalnom štetom

Skoro sve prometne nesreće su se dogodila na području Šibenika i Vodica, odnosno njih 29, od kojih 12 u kojoj je 5 osobe teže i 12 lakše ozlijeđeno i 17 s materijalnom štetom. Na području Knina nije bilo prometnih nesreća, dok se na području Drniša dogodila 1 prometna nesreća s materijalnom štetom.
 
Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila – 7, nepoštivanje prednosti prolaska – 3, nepropisno kretanje po kolniku – 4, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti – 5 i ostalo – 11.
 
U proteklom tjednu utvrđeno je i sankcionirano ukupno 408 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (274), nekorištenje sigurnosnog pojasa (42), upravljanje pod utjecajem alkohola (17), nepropisno uključivanje/isključivanje s ceste (17) i dr., a ujedno je iz prometa isključeno 26 vozača i 4 vozila.
 
Ovom prilikom, između ostalih, ističemo dva vozača pod utjecajem alkohola:
– 16. srpnja u 9,35 sati u Skradinu, blizina izlaza s autoceste A-1, zaustavljen je 53-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Renault šibenskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 3,02 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku,
– 18. srpnja u 22,41 sati u Vodicama, zaustavljen je 56-godišnjak koji je upravljao osobnim automobilom Škoda zagrebačkih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 3,89 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je uhićen i uz Optužni prijedlog priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku.
                       
Između svih prekršaja prekoračenja brzine, izdvajamo ih pet autocesti A-1 kada su zatečeni i prekršajno kažnjeni vozači čija je brzina vožnje bila preko 200 km/h:
– 12. srpnja u 21,30 sati 36-godišnjem poljskom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 210 km/h, a upravljao je osobnim automobilom BMW poljskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
– 12. srpnja u 21,35 sati 30-godišnjem poljskom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 210 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Audi poljskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
– 14. srpnja u 05,40 sati 22-godišnjem njemačkom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 209 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Volkswagen njemačkih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
– 18. srpnja u 15,21 sati 25-godišnjem ukrajinskom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 237 km/h, a upravljao je osobnim automobilom Audi ukrajinskih registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna,
– 18. srpnja u 18,15 sati 46-godišnjem češkom državljaninu je zabilježena najveća brzina kretanja od 209 km/h, a upravljao je osobnim automobilom BMW čeških registarskih oznaka. Protiv vozača je podnesen Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna.
 
Obzirom na statističke pokazatelje, na i dalje posebno velik broj zatečenih vozača u vožnji nepropisnom brzinom kao i pod utjecajem alkohola, pozivamo vozače da poštuju prometne propise, posebno kroz ograničenja brzine i korištenja sigurnosnog pojasa, da ne voze ukoliko im je istekla valjanost vozačke ili prometne dozvole, da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, kao i da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili tehnički neispravnim vozilima jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.
 
Poseban apel šaljemo vozačima mopeda i motocikala da ne voze bez zaštitne kacige, bez vozačke dozvole ili neregistrirana vozila, da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti i da poštuju prometna pravila tako i svim drugim vozačima skrećemo pozornost na povećan broj mopeda i motocikala u prometu, da se u više navrata uvjere da su sigurni napraviti bilo koji manevar u prometu kako se ne bi dogodila prometna nesreća.
 

Priopćenja

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.