(VIDEO) Nizozemci izrađuju električne čamce koji će voziti bez ikog za upravljačem

Na projektu „Roboat“ kojem je cilj razviti novi način plovidbe bez ikog za upravljačem, rade stručnjaci instituta u Amsterdamu i znanstvenici Instituta za tehnologiju iz američkog Massachusettsa (MIT).

Prema izvješću Independenta, glavni će grad Nizozemske iskoristiti područje koje obuhvaća oko 100 kilometara kanala, u svrhu testiranja prototipa električnih čamaca bez vozača, pa će tako oni obavljati razne zadaće, poput prijevoza putnika ili otpada.

Naime, električni čamci plove brzinom do šest kilometara na sat napajani električnom baterijom, a njima će se upravljati na daljinu putem računala koje će obrađivati podatke s kamera i senzora koji skeniraju područje oko autonomnog plovila. Navodi se da su čamci lako prilagodljivi različitim svrhama te će moći ploviti između 12 i 24 sata, ovisno o vrsti i kapacitetu baterije ili količini tereta.

Direktor za inovacije amsterdamskog instituta, Stephan van Dijk, navodi da je ova vrsta tehnologije izrazito značajna u vrlo složenim lučkim operacijama gdje postoji puno brodova i ostalih plovila te pristaništa i molova.

„Ondje se uistinu može poboljšati sigurnost uz pomoć autonomnih sustava, a i plovidba može postati efikasnija da bi sve dobro funkcioniralo svakodnevno sedam dana u tjednu“, objašnjava van Dijk.

Navodi se da će za potpuno usavršavanje tehnologije autonomnog upravljanja ovakvim plovilima biti potrebno još dvije do četiri godine, a kako kaže inženjer mehatronike Rens Doornbush, novi će električni čamci morati naučiti manevrirati kroz gusti promet amsterdamskih kanala.

„Želimo biti potpuno uvjereni da će se čamci sigurno kretati kanalima. Jedan od sljedećih koraka je zajamčiti da se možemo uspješno nositi s bilo kakvom situacijom na koju bismo mogli naići tijekom plovidbe kanalima“, zaključuje Doornbush.

No, osim tehničkih problema koji se još trebaju riješiti, tu su i neke zakonodavne prepreke te problemi s privatnošću građana.

„Aktivno radimo zajedno s ministarstvima i zakonodavcima kako bismo utvrdili koji se specifični pravni aspekti moraju promijeniti da bi se omogućile potpuno autonomne operacije“, rekao je van Dijk ističući da su kamere i senzori na čamcima razvijene tako da ne mogu identificirati nijednu osobu koja hoda cestom.

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.