Znate li kada pogotovo trebate nositi grudnjak

Rasprave trebaju li se grudnjaci nositi ili ne, postoje već neko vrijeme, no na kraju do osobnog je odabira. Prema mišljenju stručnjaka, (ne)nošenje grudnjaka neće donijeti ozbiljne posljedice vašem zdravlju, ali ima svojih prednosti i nedostataka.

Postoje određene situacije u kojima bismo trebali, a i ne trebali, nositi grudnjak.

Bol u vratu ili leđima

– Nošenje grudnjaka moglo bi utjecati na bolove u leđima ili vratu – govori dr. Constance M. Chen, plastični kirurg i specijalist za rekonstrukciju grudi iz New Yorka.

Ako imate vrlo velike grudi, njihova težina neprestano povlači trapezni mišić koji prolazi od stražnjeg dijela vrata do ramena i niz gornji dio leđa. S druge strane, odgovarajući grudnjak trebao bi pomoći u pridržavanju težine grudi, rasterećujući posao koji tijelo mora obaviti.

Narušeno držanje

– Nepravilno postavljen grudnjak može pogoršati napetost mišića, ukočenost i utjecati na protok zraka kroz rebrni kavez –  kaže dr. Alexis Parcells, plastični kirurg u New Jerseyu. Posljedično, držanje i ravnoteža mogu biti narušeni, stoga je bitan odabir prikladnog grudnjaka koji će ublažiti naprezanje ovih mišića.

– Kada nosite dobro uklopljeni grudnjak, trebali biste se osjećati lakše i gotovo zaboraviti da ga nosite – dodala je dr. Parcells.

“Udubljena” ramena

– Težina grudi može dovesti do uranjanja naramenica grudnjaka u ramena i rezultiranja udubljenjem, što također može dovesti do boli u leđima i vratu – izjavila je dr. Chen.

Preskakanje nošenja grudnjaka u kraćim intervalima može poboljšati cirkulaciju između leđa i dojki i ublažiti iritaciju kože, objasnila je dr. Parcells.

“Opuštene” grudi

– Dobar grudnjak može pomoći u podržavanju grudi, rasterećujući Cooperove ligamente u dojkama – kaže dr. Chen.

Grudnjaci mogu umanjiti istezanje i opuštanje grudi. Inače, opuštenost dojke je povezana s godinama, višim indeksom tjelesne mase, trudnoćom i pušenjem.

Rak dojke

Internetske glasine potaknule su mitove o raku dojke, uključujući vjerovanje da bi nošenje grudnjaka moglo uzrokovati njegovo razvijanje jer grudnjaci ometaju protok limfe. Međutim, to nije istina. U studiji o ženama u premenopauzi iz 2015. godine u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ništa o nošenju grudnjaka, uključujući veličinu grudi i dužinu grudnjaka tijekom dana, ne utječe na rizik od raka dojke.

Vježbanje

Ako tijekom vježbanja ne nosite sportski grudnjak, grudi se mogu “njihati poput nekontroliranih utega, što može biti neugodno”, kaže dr. Chen. To može promijeniti način kretanja gornjim dijelom tijela tijekom vježbanja, što bi moglo izazvati bolove u kralježnici. Ispravnim sportskim grudnjakom može se dati pravilna podrška dojkama za održavanje udobnosti i zaštiti ih se tijekom vježbanja.

– Održavanje grudi na sigurnom pomoći će izbjeći mikrotraumu na tkivu dojke i pucanje Cooperovih ligamenata. To može dovesti do strija i unutarnjih ožiljaka ako se radi rutinski – zaključila je dr. Parcells.

 

Izvor: Reader’s Digest

Foto: Pexels.com

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.